Disciplinele opționale – O altfel de învățare

Disciplinele opționale – O altfel de învățare
17-05-2021

 Uităm de multe ori legătura noastră firească cu natura și apelăm la tot felul de combinații chimice pentru a ne îngriji sănătatea. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii cunoșteau secretele plantelor medicinale și le foloseau ca leacuri în tratarea unor afecțiuni. 

 
Redarea echilibrului psihic, întărirea imunității, detoxifierea organismului și sprijinirea sistemului digestiv sunt doar câteva efecte pe care le au plantele medicinale. Și astăzi, în medicina modernă, plantele medicinale se dovedesc a fi utile, vindecând miraculos ce medicina convențională nu reușește să vindece. De altfel, nu cred că există om care să nu fi băut un ceai. 
 
Sunt multe motive care m-au determinat să introduc unitatea de învățare „Farmacia naturii” în cadrul opționalului „Om și mediu” pe care îl susțin la clasele a VI-a, dar cel mai important argument este acela că elevii trebuie să învețe să iubească natura și prin prisma acestui minunat dar care ni-l oferă – plantele medicinale. Am constatat că mulți elevi folosesc plantele medicinale, sub formă de ceai, cel mai adesea, fie atunci când sunt răciți, fie pentru a alunga starea de oboseală sau stres fie pentru aroma plăcută a unora. Pentru a cunoaște cât mai multe dintre plantele medicinale și beneficiile lor, fiecare elev și-a ales o plantă despre care s-a informat și apoi a prezentat-o în fața colegilor. Proiectul final constă în realizarea unei reviste cu aceste prezentări, revistă de care elevii au fost foarte încântați.
 
Să nu uităm ce spunea Hipocrate: „Medicul tratează, natura vindecă”.
 
 
Autor: Profesor Cazacu Angelica

Toate materialele prezentate în acest website sunt proprietatea ȘCOLII GIMNAZIALE „MIHAIL KOGĂLNICEANU” DOROHOI. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul ȘCOLII GIMNAZIALE „MIHAIL KOGĂLNICEANU” DOROHOI