„Cholet – Parcul cu povești” - Invitație la lectură în natură – FOTO

„Cholet – Parcul cu povești” - Invitație la lectură în natură – FOTO
26-07-2019

 Cu mic, cu mare, dorohoienii (și nu numai!) pot redescoperi de vineri, 26 iulie 2019, plăcerea lecturii în natură, în timpul relaxantelor vizitede vară în Parcul Cholet din Dorohoi.

În foișorul parcului, a fost amplasată prima Căsuță cu povești din oraș, o mică bibliotecă în aer liber, cu 40 de volume, care își așteaptă nerăbdătoare cititorii de toate vârstele. Accesul la carte este liber, iar Regulamentul de funcționare al bibliotecii miniaturale este la vedere.

Inițiativa aparține bibliotecarului Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, prof. documentarist Sorin Luca, iar scopul propus este promovarea lecturii de carte tipărită, în spații neconvenționale. Dintre obiectivele care îi vizează pe copii și pe tineri, enumerăm: dezvoltarea unei atitudini adecvate și a unui comportament pozitiv față de carte și actul lecturii, formarea / dezvoltarea competențelor de lectură prin implicarea angajată în descoperirea mesajului unei cărți, îmbogățirea lexicului și nuanțarea exprimării, dezvoltarea inteligenței emoționale, a creativității, deprinderea unor comportamente sănătoase cu privire la gestionarea timpului liber, dezvoltarea spiritului de inițiativă, implicarea cu responsabilitate în activități de voluntariat etc.

În ceea ce privește adulții, se dorește sensibilizarea culturală a comunității, implicarea părinților în activități de lectură comune cu copiii și tinerii, încurajarea dezvoltării unor modele parentale, diseminarea de bune practici etc.

Inaugurarea minibibliotecii a avut loc cu sprijinul primarului ing. Dorin Alexandrescu, care a salutat inițiativa și efortul copiilor implicați ca voluntari. Dumnealui a subliniat oportunitatea unor astfel de activități care se raliază Programului național „România citește” (aflat în derulare în anul 2019 - „Anul Cărții”) și a insistat pe beneficiile numeroase ale cititului, atât la nivel individual, cât și la nivelul întregii comunități, ca interacțiune socială.

Facem precizarea că acțiunea este parte integrantă a Proiectului „Comunitatea marginalizată Plevna - program integrat de măsuri de intervenție (CMP-Dh)” și se derulează în parteneriat cu Primăria Dorohoi și DAS Dorohoi (reprezentanți: Radu Surdu, Claudia Chirilă, Răzvan Tuduruță). De asemenea, inițiativa are susținerea tuturor cadrelor didactice implicate în desfășurarea activităților Școlii de vară și se bucură de susținerea părinților elevilor.

Cu speranța că demersul va crea un „vibe” pozitiv printre vizitatorii parcului, vă dorim lecturi îmbogățitoare!

„Cărţile te construiesc şi contribuie la formarea ta ca om, iar apoi ţi se citesc pe faţă. Se văd în felul în care zâmbim, în felul în care privim, în felul în care înţelegem aceleaşi glume sau ne întristăm la aceleaşi întâmplări”. (A. Mureșan)

(Coordonator proiect, director prof. Luca Otilia-Stela)

Toate materialele prezentate în acest website sunt proprietatea ȘCOLII GIMNAZIALE „MIHAIL KOGĂLNICEANU” DOROHOI. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul ȘCOLII GIMNAZIALE „MIHAIL KOGĂLNICEANU” DOROHOI